La Barcelona mèdica: una ruta excepcional i inoblidable

El 21 de febrer, la secció d’Història Barcelona va fer un viatge en el temps per conèixer mil anys d’històries de cirurgians, metges i herbolaris. De la mà del professor David Revelles, van fer un recorregut apassionant per conèixer la ciència mèdica i sanitària de la ciutat de Barcelona.

Segles d’històries i anècdotes
Els assistents van descobrir l’atenció mèdica que s’oferia durant tota l’Edat Mitjana i fins a començaments del segle XX a l’Hospital de la Santa Creu o la capella de Sant Llàtzer, coneguda com a casa dels mesells o leprosos de Barcelona. I també es van endinsar en mil i una històries personals de cirurgians, apotecaris i estudiants de medicina durant el setge de 1714 a Barcelona.

El plat fort: la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya
“El plat més fort de la visita i on vam gaudir d’un espectacle increïble, va ser la visita a la biblioteca i l’amfiteatre anatòmic circular, cobert per una cúpula esfèrica”, comenta Roser Pàez, delegada de la secció. “Els vitralls i els detalls ornamentals d’estil barroc doten la sala d’una bellesa excepcional. La taula de disseccions de marbre és de les poques que es conserven a Europa, i rodejant la taula dues fileres circulars de cadires de fusta tallada daurada d’estil rococó. Una experiència quasi immersiva”, comenta la Roser. Per acabar, van visitar l’Herboristeria del Rei, situada a la plaça Reial, que va ser inaugurada el 1818 i és la més antiga de Catalunya.

Primeres metgesses: trencant esquemes
David Revelles va recordar algunes dones com Dolors Aleu (Barcelona, 1857-1913), una de les tres primeres dones llicenciades en medicina (no només a Catalunya, sinó a tot l’Estat espanyol). Comptava amb el suport del seu pare, que era un polític influent, i fins i tot li pagava dos escortes perquè l’acompanyessin a classe. Això responia al comportament agressiu dels seus companys de facultat que li llançaven pedres per dissuadir-la d’assistir-hi. Les altres dues metgesses eren Martina Castells Ballespí (1852-1884) i Maria Elena Maseras (1853-1905).

Revolució mèdica: a l’avantguarda de la medicina
Durant el recorregut es van explicar els orígens i la implantació de l’anestesia als malalts, així com la utilització de la penicil·lina per combatre bactèries. Els metges que assistien la població barcelonina en el segle XIX eren testimonis de primera mà de la revolució en el camp de la cirurgia i la medicina en general. Un fet que contribueix, sens dubte, a què Barcelona, avui dia, continuï sent un pol atractiu per a la investigació i es mantingui a l’avantguarda en el camp de la medicina moderna d’ara i per al futur.

Entrada anterior
Pickleball Sevilla inicia amb èxit el seu camí
Entrada següent
Visita al parc de la Ciutadella
Menú