Artemisa Gentileschi, una de les artistes més importants del segle XVII

La secció d’Història de Barcelona, amb Roser Pàez al capdavant, contínua amb el cicle proposat per la professora Carmina Vivas, en relació a les “Les grans artistes oblidades”. El 27 de febrer, la sessió es va dedicar a la pintora Artemisa Gentileschi (Roma 1593 – Nàpols 1656).

Sens dubte, va ser una de les artistes italianes més importants del segle XVII. Va créixer en una família envoltada de pintors i escultors a les acaballes del Renaixement. Als 16 anys decideix fer-se aprenent del seu pare, Horaci. Orgullós i conscient que ella era millor que ell i la resta de pintors de la seva època a Roma, accedeix a donar-li nocions acadèmiques.

Els primers anys de la seva obra són pintures amables, càlides i d’unes tonalitats que ens transporten a l’escola veneciana: Tintoretto, Veronese, Tiziano, entre d’altres. Malauradament, un fet tràgic a la seva vida (una agressió sexual per part d’un dels seus mestres) farà canviar el cromatisme i els temes de les seves obres, que seran més fosques i violentes, al més pur estil caravaggista. Durant la sessió, van tenir l’oportunitat de visualitzar algunes de les seves obres més sorprenents dotades d’un gran dramatisme, com les titulades: “Susanna i els vells”, “Autoretrat com a màrtir”, “Judit decapitant a Holofernes” o “Lucrècia” (gèneres inadequats per a l’esperit femení d’aquella època).

Reconeguda posteriorment, va ser la primera dona en fer-se membre de l’Accademia delle Arti del Disegno de Florència, i va obtenir una important clientela internacional. Va treballar sota els auspicis de Cosme II de Mèdici.

Una sessió inoblidable per a tots els assistents!

Entrada anterior
ser un bon pare/mare
Entrada següent
Ciclisme Mallorca no para de rodar!
Menú