Les Barcelones de Picasso

El 7 de juny, un nombrós grup de la secció d’Història Barcelona, guiat pel professor David Revelles, va seguir les empremtes de l’artista a Barcelona: van visitar la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, on es va formar, i van recórrer el Barri Gòtic, rememorant alguns dels llocs on va treballar i que van ser font d’inspiració per a la seva obra.

Roser Pàez, delegada de la secció, ens fa cinc cèntims de com va anar la sortida.

Vam començar la visita descobrint la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, primer museu de Catalunya i escola on Picasso es va formar i on va conèixer “els seus amics catalans”, com ell mateix afirmava. L’Acadèmia forma part de l’edifici de la Llotja, d’estil gòtic, però recobert d’una estructura neoclàssica. Actualment, L’Acadèmia funciona com a museu i acull importants obres pictòriques i escultures de l’art català modern (Damià Campeny, Antoni Solà, Josep Flaugier, Lluís Rigalt, Marià Fortuny, Antoni Caba (retratista de la família reial), així com obres d’artistes europeus i espanyols.

Pablo Picasso, afirmava que “a Barcelona és on va començar tot”. D’aquesta manera mostrava el seu nexe artístic i sentimental amb aquesta ciutat que va descobrir l’any 1895. El nomenament del seu pare José Ruiz Blasco com a professor de dibuix de l’Escola Oficial de Belles Arts i Oficis Artístics de Barcelona va ser el motiu del trasllat de la seva família a aquesta ciutat.

Picasso es matricula en aquesta escola, designada en aquella època com a Acadèmia de Belles Arts de Barcelona, ​​compartida la seva seu al segon pis de la Llotja, on tenien lloc les contractacions borsàries i comercials. Serà aquí on Picasso establirà les primeres amistats: Manuel Pallarès, Joaquim Bas, l’escultor Josep Cardona, Miquel Utrillo, Carles Casagemas, entre d’altres.

Fora ja de l’Acadèmia, la ruta comença al carrer de la Plata, 4, on el pare de Picasso va llogar un estudi a l’últim pis d’aquest edifici per al seu fill de 14 anys. Passegem per Escudellers Blancs, plaça de la Mercè, plaça Reial, Nou de la Rambla, 10, llocs on establiria nous tallers. Aquest darrer situat a la part superior de l’edifici on l’artista va pintar terrats i diverses obres del seu període blau. Un viatge també en el temps per imaginar-nos “L’Edèn Concert”, situat just al costat, on dibuixava el pintor; va dibuixar amics i cantants de cuplet de l’època.

No hi ha dubte que Barcelona es va convertir en un nexe important a la vida d’aquest geni, no només en la seva etapa de formació, sinó també en la revelació com a artista. Com així ho reflecteix una de les seves pintures més famoses, “Les senyoretes del carrer d’Avinyó” que fa referència al bordell que freqüentava al carrer Avinyó al Barri Gòtic.

Queda patent que les relacions personals entre Picasso i Barcelona són essencials per entendre el procés de formació i que es van mantenir vives fins a la mort.

Tot un descobriment i un plaer per al grup compartir un matí assolellat de juny per aprofundir en el coneixement tant de la vida de l’artista com de l’extraordinari patrimoni que té aquesta ciutat!

Entrada anterior
Tennis Taula Barcelona tanca la temporada en un meritori 5è lloc
Entrada següent
Múrcia guanya la V Copa Associació de Futbol 7 a Santander
Menú