La secció d’Història Barcelona, guiada pel professor David Revelles, redescobreix l’anomenat call o barri jueu de Barcelona. Un passeig pels carrers que configuren aquest call, el significat del qual és “carrer petit” o “carreró”, que era el lloc ocupat pels jueus.
La delegada de la secció, Roser Pàez, ens explica com va anar la sortida.
Visitem el Call Major, delimitat per: al nord, la plaça de Sant Felip Neri; al sud per la plaça de Sant Jaume i el carrer del Call; a l’est, Sant Honorat, i a l’oest, Banys Nous. Tot seguit, recorrem el Call Menor, construït al segle XIII per donar cabuda al creixement de la població de l’època i que delimita els carrers de Boqueria, Raurich, de la Lleona i Avinyó.
Un repàs per la història de la població jueva que va arribar per primera vegada a Barcelona poc després del 70 dC, com a part de l’onada d’immigrants procedents d’Europa, que fugia de la repressió romana a Palestina. Es té constància que cap al 1079 la població jueva pujava a unes 70 famílies.
Sabem que la Barcelona medieval comptava aproximadament amb un 15% de jueus (uns 4.000) durant la seva època daurada, i la majoria vivien en aquest barri. Barcelona es va guanyar la reputació de “ciutat de savis” entre els jueus. Ells treballaven com a metges, científics, comerciants i prestadors de l’aristocràcia catalana. Com que només els jueus podien prestar diners legalment, es van convertir en els financers oficials dels sobirans de Catalunya. La població jueva eren oficialment propietat de la corona.
El guia ens va explicar que la situació dels jueus a Barcelona va empitjorar quan la ciutat es va veure afectada per una fam que va començar el 1333 i amb la pesta negra el 1348, que va acabar amb una cinquena part estimada de la població de la ciutat. Molts van culpar els jueus, cosa que va provocar un atac al barri jueu el 1349.
Des de l’esclat de la violència el 5 d’agost fins al 10 d’agost, aproximadament 300 jueus van ser assassinats. Posteriorment i durant la Inquisició espanyola, la població jueva de Barcelona va ser gairebé delmada.
Vam tenir l’oportunitat de visitar la Sinagoga Major, també anomenada Sinagoga Antiga, una de les més centenàries d’Europa. Es creu que ha existit d’alguna manera des del segle V. Durant la dècada de 1990, la sinagoga va ser restaurada i reoberta al públic el 2003.
S’estima en uns 3.500 els jueus que resideixen a Barcelona actualment, cosa que la converteix en la concentració més gran de jueus a Espanya.
Una ruta plena d’història i anècdotes i que per a la majoria dels assistents va ser un veritable descobriment!