Història Barcelona visita la Casa Vicens de Gaudí

Roser Pàez, delegada d’Història Barcelona, ens explica com va anar la sortida que van fer el dimecres 18 de setembre.

Un extraordinari descobriment per als integrants de la secció que vam visitar aquest edifici modernista situat al carrer de les Carolines. Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO des de 2005. Projectada entre el 1878 i el 1880 per Antoni Gaudí, va ser la seva primera obra d’importància, i sens dubte va causar una gran sensació entre el públic de l’època. Es va construir entre el 1883 i el 1885, quan Gràcia era encara un municipi independent.

Un edifici que pertany a l’etapa orientalista de l’arquitecte (1883-1888) de marcada inspiració en l’art del Pròxim i Llunyà Orient, així com en l’art islàmic hispànic, principalment el mudèjar i nassarita. Gaudí va cercar practicitat i estètica, al mateix temps que confort, higiene i benestar, així com una perfecta harmonia amb el jardí i l’entorn circumdant. Va planejar fins al més mínim detall, com la il·luminació i la ventilació, buscant establir les condicions òptimes per a l’habitabilitat de l’habitatge. 

Un dels espais més evocadors i que va cridar l’atenció del grup, va ser la tribuna al costat del menjador. Oberta al jardí per unes gelosies de fusta d’inspiració oriental que, quan quedaven obertes, deixaven aquest espai a l’aire lliure. Aquesta conté un brollador d’aigua format per una pica d’estil renaixentista i una reixa metàl·lica de forma el·líptica, similar a una tela d’aranya, que convertia l’aigua en una fina làmina per la qual, quan passava per ella la llum, es descomponia en els colors de l’arc de Sant Martí.

També cal destacar en la construcció, especialment en el ferro forjat, la imitació a la natura, perfectament visible en el tancament perimetral de la casa format per un mur de pedra amb merlets i una reixa de ferro forjat decorada amb motius de fulla de margalló i clavells de moro (Gaudí afirmava haver trobat aquestes flors al solar i va voler retre’ls homenatge). A part de visitar les dues plantes, plenes de pintures i amb un sostre virtuosament decorat amb ceràmica i paper maché, vam tenir l’oportunitat de visitar el terrat i admirar les magnífiques xemeneies i templet.

Una visita que demostra que Barcelona és una de les ciutats amb més i millor concentració d’edificis modernistes!

Us animo a visitar-la!

Entrada anterior
Cicle EScola de Pares i Mares
Entrada següent
Visita a la Universitat de Barcelona
Menú