Història Barcelona visita la Biblioteca Pública Arús

Per tancar el cicle sobre maçoneria, la secció d’Història Barcelona va organitzar una visita a la Biblioteca Pública Arús. Aquesta va ser fundada gràcies al llegat de Rossend Arús i Arderiu l’any 1895 com a biblioteca general, amb la voluntat d’instruir el poble de Barcelona.

Actualment, s’ha convertit en una biblioteca de recerca especialitzada en maçoneria, moviment obrer, republicanisme federal, anarquisme, i l’univers de Sherlock Holmes. Així mateix, conserva un fons patrimonial molt important format per documents de totes les matèries del coneixement humà, amb un predomini d’obres publicades al segle XIX i primer terç del XX. Conté aproximadament 80.000 volums, publicacions en sèrie, manuscrits i incunables, documents cartogràfics i partitures.

“Tota una experiència visitar els racons d’aquesta biblioteca, plena de detalls arquitectònics i de records dels fundadors”, comenta Roser Pàez, delegada d’Història Barcelona.

Interessant també l’estàtua de la llibertat en bronze, que va arribar a Barcelona per a la inauguració de la biblioteca el 24 de març del 1895, nou anys després que s’inaugurés la de Nova York. L’encàrrec el va fer Rossend Arús a l’escultor Odoardo Luis Razzauti, especialista en bronze, que va fer una rèplica de dos metres de les dues que hi ha a París. Però l’exemplar té un detall ben diferent a l’estàtua original, la inscripció “Animas Libertas” en el llibre que subjecta amb la mà esquerra. Un missatge de llibertat de pensament que també promulgava Rossend Arús i la lògia maçònica.

Entrada anterior
Visita guiada a Sant Pau del Camp
Entrada següent
Visita guiada al nucli antic de Girona
Menú