Gastronomia Burgos organitza un taller per a joves amb autisme

Els companys i companyes de Gastronomia Burgos van organitzar un taller de cuina per als joves de l’Asociación de Autismo de Burgos. Com si d’una recepta de llarga elaboració es tractés, la iniciativa, coordinada pel delegat burgalès, Enrique Cuesta, primer es va cuinar de manera molt curosa i, posteriorment, uns dies després, va ser assaborida pels comensals convidats al ‘banquet’. Com?…

            És a dir, “primer es va dur a terme la fase 1, per a la qual ens vam reunir els impulsors i col·laboradors de l’activitat amb els cuiners professionals que, de manera altruista, van col·laborar amb la causa, per enregistrar tot el procés d’elaboració dels plats”, explica el delegat.

            Aquesta elaboració va tenir lloc a l’Alberg Fagús de Agés, “que els seus propietaris ens van cedir desinteressadament”. Els encarregats de preparar els plats van ser l‘Óscar, que és el director de l’Escola d’Hostaleria de Burgos, que compta amb un projecte de difusió de tècniques culinàries denominat Iculinaria; i el Pablo, que és cuiner del Centre Ocupacional El Cid, també de Burgos, i que compta amb una dilatada experiència en l’elaboració de menús per a persones que presentin discapacitats diverses.

            “Amb ells dos al comandament dels fogons, l’equip es va completar amb els components de la secció, per dur a terme les tasques de suport logístic”, es a dir, tot allò referent a la compra, neteja, preparació i posada en escena de l’espai i tasques d’elaboració prèvia dels plats”.

            El menú escollit va ser el següent: espaguetis negres amb calamars y musclos, salmó ‘en papillote’, brotxeta de pollastre, carbassó i poma, a més de peres amb xocolata de postres. Tot el procés de preparació va ser enregistrat en vídeo, que posteriorment serviria de tutorial virtual perquè els nois amb autisme als quals anava dirigida l’activitat poguessin cuinar els seus plats.     

PAS-Voluntaris de “la Caixa”

Uns dies més tard, els components de Gastronomia Burgos, en col·laboració amb Voluntaris de “la Caixa”, en un nombre superior a la trentena, van anar a comprar tots els ingredients necessaris per dur a terme el taller de cuina, amb el vídeo enregistrat com a manual de procediment.

            I es van presentar al local d’Asociación de Autismo de Burgos, on van ser rebuts per un grup de nois i noies disposats a cuinar, acompanyats dels monitors del centre.

            Tot el procés va ser enregistrat un altre vídeo per conservar el record d’una activitat en què, segons explicava el Carles, un dels monitors de l’associació d’autisme, “els nois que hi han pres part han gaudit moltíssim, ja que en tot moment han sigut molt conscients que es tractava de passar un dia molt diferent, que els va permetre sortir de la seva rutina”. Valgui com a testimoni, el brindis amb què van acomiadar el vídeo, dedicat als col·legues de la secció burgalesa que els havia preparat el taller de cuina.

Experiència molt maca

Cal dir també que, després de l’àpat, els presents van gaudir d’una animada sobretaula en què tampoc no hi van faltar els jocs de taula (com la Rana, la Tuta…) cedits per l’Asociación La Calvilla de Aranda de Duero.

            “Efectivament, va ser una activitat elaborada en dues fases, que ens va permetre passar-ho molt bé preparant-la, primer, i veient com van gaudir-ne els nois als quals anava dirigida, després”, conclou el delegat. Això és el PAS-Voluntaris de “la Caixa”.

Menú